Батькам

Вiтання зі святами!

14 жовтня – свято Покрови Пресвятої Богородиці

і День Українського козацтва

14 жовтнясвято Покрови Пресвятої Богородиці або Святої Покрови, для православних українців є одним з найбільших релігійних свят осені.
Започатковане воно у Візантії, де було збудовано храм Пресвятої Богородиці на честь перемоги Константинополя над завойовниками (X століття).Це свято пов’язане з ім’ям святого Андрія.Коли місту загрожувала сарацинська навала, святий Андрій під час молитви побачив у небі Пресвяту Діву Марію, яка розкрила над християнами свій омофор (покров).Таке заступництво Богородиці додало сил візантійцям і вони дали достойну відсіч чужинцям.
Свято Покрови ознаменовує засинання природи та вкривання землі на зиму. Справді, в жовтні перші дерева втрачають листя, всі плоди уже дозріли: «Прийшла Покрова – на дереві голо». “Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем”. В українських селах і до цього часу дотримуються давньої народної традиції справляти весілля після Покрови. Від Покрови і до початку Пилипівки – пора наймасовіших шлюбів в Україні.
На Покрову упродовж всього дня спостерігали за погодою: якщо з півдня дув низовий вітер – зима буде теплою, якщо дув вітер із півночі – холодною, із заходу – сніжною. Коли протягом дня вітер змінює напрям, то й зима буде нестійкою і з завірюхами. Якщо на Покрову листя з вишень не опало – зима буде теплою. 
14 жовтня також свято української військової честі та звитяги. У серпні 1999 року Указом Президента України цей день було проголошено Днем Українського козацтва. Для козаків свято Покрови було найбільшим значущим святом. Цього дня у козаків відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. 

15 лютого – Стрітення

П’ятнадцятого лютого – свято Стрітенняв народіСтрічанняГромиця“, “Зимобор, яке відзначають через 40 днiв пiсля Рiздва Христового.

Cвято Стрітення  як одне із  дванадцяти шанованих  свят  Православної  церкви та церковної традиції відносять до кінця V ст. нашої ери.

Це релігійне свято  має своє історичне  минуле. У християнській  новозавітній традиції  згадується  одна із священних  подій  в часи земного життя Ісуса Христа – зустріч  праведного старця  Симеона та дитяти – Ісуса Христа, що  собою уособлювали  Старий  та Новий Завіт. Згідно  іудейського закону, кожне немовля чоловічої статі має бути принесене Богу для посвяти після  сорокового дня очищення  як того велів Закон Божий.

Батьки Ісуса Христа – Марія та Йосиф  принесли  новонародженого хлопчика  до Єрусалимського храму  на 40 день згідно іудейського закону і як того вимагав  звичай – принесли  в жертву Богу  дві горлиці або двох голуб’ят.

В  Єрусалимському храмі знаходилася праведна і благочестива людина на ім’я Симеон, який давно чекав зустрічі  з  майбутнім Спасителем Ізраїля багато років.  Як свідчить Євангеліє від Луки, Симеон був праведником, хоча не повірив у те, що Спаситель народиться від Діви Марії. Дух Святий тоді Симеону  став пророкувати, що той не помре, доки не побачить  Господа. Так і сталося за словом Господнім.

У народі свято Стрітення  побутує дуже давно. Воно означає зустріч  двох пор року – зими та весни.

На Стрітення, за народними уявленнями, зима іде туди, де було літо, а літо – де була зима. Дорогою вони зустрічаються і говорять між собою: 

– Боже, поможи тобі, зимо! – каже літо.
– Дай, Боже, здоров’я! – відповідає зима.
– Бач, зимо, – дорікає літо, – що я наробило і напрацювало, ти поїла і попила! 

За народним віруванням, літо зустрічається з зимою двічі на рік: на Стрітення – 15 лютого – та в день святої Анни – 22 грудня. В народі уявляли, що навесні Зима – стара баба, а Літо – молода дівчина.

На Стрітення Зиму веде попід руки старий дід Мороз, вона зігнулася, трясеться і ледве йде. Кожух на бабі Зимі полатаний, чоботи подерті, а в хустці на голові миші діри погризли, і з тих дір сиве волосся стирчить. В руках Зима несе надщерблений кошик з льодом, а через плечі у неї – порожнісінька торба. 

У Літа вінок на голові, сорочка, квітами мережена, зелена плахта, – весела і вродлива дівчина. Літо несе в руках серп і сніп жита та пшениці. При зустрічі стара Зима і молоде Літо сперечаються між собою – кому йти, а кому вертатися? 

Якщо до вечора стане тепліше – Літо пересперечало Зиму, а якщо холодніше – Зима. “…Та як би вона (зима) вже там не хвицалась, а як літо

 посміхнеться, то сонце засяє, вітер повіє і земля проснеться!” – каже Олекса Воропай у книзі “Звичаї нашого народу” про зустріч літа з зимою.

В цей день в церквах України святили воду та свічі. Посвячені на Стрітення свічки звалися “громичними”, бо їх запалювали і ставили перед образами під час грози, щоб оберегти людей і худобу від грому. Ці ж свічки давали в руки вмираючому при читанні одхідної молитви.  В день Стрітення, коли приходили з церкви, запалювали “громичну” свічку – “щоб весняна повінь не пошкодила посівам і щоб мороз дерев не побив!”.  Від “громичної” свічки і саме свято, крім “Стрітення” або “Стрічання”, називалося колись “Громиця”. 

Коли святили в церкві воду, селяни набирали тієї води в нову – ще не вживану – посудину, приносили додому і пильно берегли. Цій воді приписувалась магічна сила. За народним уявленням, це – цілюща вода. Нею натирали хворі місця і вірили, що “поможе”. Найкраще ця вода ніби помагала від “пристріту” – від хвороби, що її спричиняло”погане”око. 
Колись, як чумак виходив у дорогу, господар давав йому хліб, сіль і кропив стрітенською водою волів, воза і самого чумака, примовляючи: “Боже тебе збережи!”. Так само і батько відряджав сина на війну, скроплюючи стрітенською водою на щасливе повернення.

Господарі також ворожили на врожай, виставляючи на ніч тарілку з зерном на двір. Якщо ранком є роса – врожай, нема роси – немає врожаю. 

Народні прикмети:

  • Ясна і тиха погода в цей день віщує добрий урожай поля і роїння бджіл.
  • Вітер – погана ознака.
  • Відлига – жди пізньої весни і бережи пашу та хліб, бо в поле виїдеш нескоро.
  • Як на Стрітення півень нап’ється води з калюжі, то жди ще стужі!
  • Як нап’ється півень води, то набереться господар біди!
  • Коли на Громицю півень нап’ється водиці, то на Юрія віл не наїсться травиці.
  • День Стрітення теплий і сонячний, то і весна тепла.
  • Якщо на Стрітення дорогу перемітає – весна буде пізньою і холодною.
  • Якщо в цей день сніжок – весною буде дощик, тобто весна буде затяжною і дощовою.
  • Передбачити погоду могла і курка: якщо нап’ється біля порогу води – весна буде теплою і ранньою.
  • Як на Стрітення з стріх капа, ще велика буде зима.
  • Як на Стрітення є під стріхами бурульки, то цього року буде добрий урожай кукурудзи.
  • На Стрітення із стріх капає – бути затяжній весні, якщо тепло, а зі стріх не капає – весна буде рання, суха.

19 січня – Свято Водохреща

З Йорданською святою водою!
Щоб Ісус, що охрестився,
завжди в потребі заступився.
За весь ваш рід і за родину,
за нашу неньку Україну.
Щоб гості з”їхались бажані.
Христос хрестився у Йордані!

 Читати повну версію

Харчування

22.04.2015р.

Яке печиво найкорисніше для маленьких рівнян?

Багато мам вважають, що найшкідливіше печиво для їх дітвори – жирне пісочне, а найкорисніше – крекери. Фахівці із цього приводу мають зовсім іншу думку. На їх погляд, в рейтингу корисності печива саме крекер знаходиться на останньому місці.

Печиво дозволяється давати дітям з 6 місяців, але деякі педіатри рекомендують починати балувати малюків випічкою тільки з 1 року. Природно, перший час треба годувати улюблених чад спеціальними дитячими печенюшками без цукру, жиру, солі і перед покупкою дуже уважно читати їх склад, адже навіть під назвою «Дитяче» може ховатися досить алергенний продукт. Зовсім інша справа, коли малюк підростає, набирається сил і досягає шкільного віку. Тоді йому можна їсти і солодкі колобки, і соломку з маком, і пісочні печенюшки з горішками. Ось тільки на деякі ласощі краще не налягати або відмовитися від них зовсім, інакше є шанс підірвати здоров`я або вирости не вгору, а вшир.

1-е місце: галети, «Шкільне», «Марія»

Якщо скласти рейтинг корисності печива, на першому місці опиняться сухі галети. Вони робляться тільки з води і муки, тому є дієтичними, неалергенними і низькокалорійними (340 ккал на 100 г). Однак у будь-якому випадку вироби з ароматизаторами купувати не варто, а ось соду або солі в складі лякатися не варто – під час випічки ці розпушувачі перетворяться і стають безпечними, до того ж завдяки ним печиво добре відкушується.

2-е місце: соломка

Ароматна і смачна соломка теж відноситься до сухого печива. Але на друге місце рейтингу вона потрапила через присутність пристойної кількості цукру і однієї технологічної особливості. Річ у тому, що для отримання коричневої глянсової поверхні соломку дуже сильно прожарюють і у середині готовки обприскують лугом, без якого виріб був би блідим і непоказним.

3-е місце: вівсяне

Ще один представник корисного для дітвори печива – вівсяне (450 ккал). Жиру в ньому небагато (на 100 г борошна – 5 г) і, що головне, крім пшеничного борошна, використане вівсяне грубого помелу (у співвідношенні 3/1). Саме воно забезпечує кондитерський виріб клітковиною, вітамінами і мінералами. Втім, не кожне вівсяне печиво, лежачи на наших прилавках, можна назвати корисним. Коли вибиратимеш ласощі для своєї дитини, зверни увагу на колір. Якщо печенюшки красиві, глянсові і яскраво-коричневі, значить, вони ненатуральні. А ось коли в тесті присутня велика кількість вівсянки, виріб виходить блідуватим.

4-е місце: «Ювілейне», «Вершкове»

Пісочне печиво з виразно видним малюнком на поверхні («Ювілейне», «Вершкове», «Весняне») фахівці називають цукровим. У нім значно більше жиру, ніж у вівсяному (20 г на 100 г муки), і робиться воно з дуже пластичного тіста. Хороше цукрове повинне бути жовтуватого кольору, крихке, пористе і здатне до швидкого набухання.

5-е місце: пісочне

На жаль, діти рідко люблять сухе печиво і з більшою радістю уплітають пісочну випічку – калорійну (до 500 ккал), з великою кількістю цукру і жирів (30 г на 100 г муки). Природно, краще, якщо ти готуватимеш її сама на основі вершкового масла, тому що все магазинне печиво роблять з маргарину. Втім, треба лише обмежити споживання жирного продукту і вибирати для дитини якісний товар. На відміну від цукрових пісочні вироби не так добре тримають форму, але все-таки. І звертай увагу на склад солодощів, адже чим коротший і простіший список інгредієнтів, тим більш безпечною для твоєї дитини буде випічка.

6-е місце: крекери

Крекери зайняли в рейтингу останнє місце завдяки своєму складу. Тому що робляться вони за технологією сухого печива – розкочуються якнайтоншим шаром, збираються в багатоярусний «торт» і розрізають на круги, ромби і квадрати. Але на відміну від корисних галет кожний з 40 шарів змащується маргарином і присмачується харчовими добавками (ароматизатор сиру, шинки). Природно, виріб виходить неймовірно жирним і його калорійність стає на рівні пісочного – 480-500 ккал. Крім того, крекери рясно посипають сіллю, яка порушує у дитини водний обмін і викликає спрагу.

Не дитяче печиво

Печиво з начинками дуже смачне і ефектне. Але давати його дітям не слід. Зі всіх добавок у виробничій випічці найбезпечнішою вважається лише горіхова. А ось решта начинок і прикрас може нашкодити здоров`ю твого малюка.

Шоколадна глазур.

Натуральним шоколадом, зробленим з корисного какао-масла, печиво не заливають. І справа тут не в жадібності виробників, а в технологічній необхідності. Виявляється, жири з какао-продуктів і з печива при взаємодії викликають неприємний запах і смак гіркоти. Тому глазур роблять навіть не з пальмових замінників какао-масла, а з лауринової кислоти. Вона ж використовується для виготовлення в`язнучих на зубах солодких плиток.

20.02.2015р. 

Меню для розуму: чим годувати маленького розумника?

Малюк росте і розвивається дуже швидко, особливо в перші три роки 

свого життя. А для цього його організму потрібний правильний будівельний  матеріал – корисна їжа. 

Чим годувати малюка, щоб він ріс не лише великим,але і розумним?
Найінтенсивніше зростання, як ми вже сказали,доводиться на перші три роки життя дитини.

За цей час вона витягується майже в два рази, а коло її голови збільшується приблизно на 15 см. 

Для порівняння:впродовж наступних 20 років голова “виросте” всього на 5см.

Тому важливо, щоб в раціоні малюка були присутніми наступні продукти:

1. Бобові, соя, м’ясо, молочні продукти – все, де багато вітамінів групи В.
Їх нестача може бути причиною надмірної збудливості,швидкої стомлювано-сті, неуважності, поганого сприйняття  всього нового.

2. Морська риба (лосось, тунець, сардини і жирна оселедець-івасі), морепродукти -в них не лише вітаміни групи В, але і поліненасичені жирні кислоти і кислоти групи Омега – 3.

Останні, до речі, відповідають за розумові здібності,дрібну моторику і мотор-но-зорову координацію.

3. Твердий сир, кефір, сир, зелень, селера, буряк, мигдаль- чемпіони за вмістом кальцію, украй необхідного для малюка.
Нестача кальцію багата поганим сном, дратівливістю і плаксивістю дитини.

4. Маслинова олія, фініки, гречка, а ще цвітна капуста,вишня, абрикоси, смо-родина, агрус (можна навіть заморожені) – йодовмісні продукти.

5. Ягоди (вишня, черешня, малина, суниця, слива), фрукти(кавун, банани), 

овочі (гарбуз, білокачанна капуста,морква, картопля), зернові і злакові, – потужні джерела глюкози. Ще її багато в меді.

6. Антиоксиданти: капуста, буряк, шпинат, помідори,баклажани, гарбуз, 

морква, болгарський перець,кукурудза. Вони виводять з організму токсини – відходи життєдіяльності клітин.

Не забувайте: користь здоров’я принесуть тільки сезонні (!) овочі і фрукти.

7. Горіхи. Найкорисніші і доступніші – волоські, але не менш корисні і лісові (фундук).На день дитині хватає

1-2ядра.

Поради щодо харчування дитини вдома у вихідні дні

Пам’ятайте. що діти мають їсти чотири-п’ять разів на день із перервою в 3-4 години.

Не давайте дитині між прийомами їжі солодощі.

– Складайте дитячий раціон так, щоб він містив у достатній кількості білки,жири,вуглеводи,мікро- та макроелементи, а також вітаміни.

– Давайте дитині пити чисту воду. Соки або чаї не замінять її в раціоні дитини, на скільки корисними вони не були б.

– Урізноманітнюйте харчування дитини, адже його одноманітність призводить до зменшення кількості шлункового соку. Як наслідок знижується апетит та порушується засвоєння їжі.

– Навчайте дитину раннього віку їсти самостійно.

Діліть дитині молодшого дошкільного віку котлету та рибу на кусочки, але після того, як вона побачить готову страву.

– Навчіть дитину їсти м’ясо та рибу разом із гарніром.

– Завжди орієнтуйтеся на апетит дитини. Ніколи не годуйте дитину насильно. Пам’ятайте, що зниження апетиту може свідчити про захворювання дитини.

– Підтримуйте у дитини перед та під час їжі гарний настрій. Це важливий чинник для формування хорошого апетиту.  

 КОРИСНІ  ПОРАДИ:

як визначити яких вітамінів потребує організм?

  

Часто однією з причин виникнення захворювання є нестача вітамінів. Про те, чого потребує організм, виявляючи симптоми розглянемо детальніше.

Симптом: швидка стомлюваність.

Не вистачає вітамінів В3, Е, марганцю, калію.

Включити в меню: горіхи, зелень, буряк, зелений горошок, цитрусові, банани і насіння соняшника.

Симптом: безсоння, дратівливість.

Не вистачає вітамінів групи В, калію і кальцію.

Включити в меню: салат, цитрусові і банани, боби, родзинки, яловичу печінку і нирки, свіжу рибу, неочищений рис та інші злаки.

Симптом: часті кровотечі з носа, запаморочення.

Не вистачає вітамінів С, К і Р.

Включити в меню: помідори, капусту, зелений перець, смородину і цитрусові, цукати з кірочок цитрусових (в них багато вітаміну Р), натуральні йогурти, риб’ячий жир в капсулах або Омега-3.

Симптом: псуються зуби.

Бракує вітаміну D.

Включити в меню: все той же риб’ячий жир, печінка, вершкове масло та інші молочні продукти, жовтки, а також рибу, сири, сою, арахіс, волоські горіхи, насіння соняшнику.

Симптом: часті простудні та респіраторні захворювання.

Не вистачає вітамінів А і В5.

Включити в меню: моркву, гарбуз і інші жовто-оранжеві овочі, чорну смородину, яєчний жовток, листовий салат, рибу, сметану, вершкове масло, боби і диню.

     

Ми живемо не для того, щоб їсти,
Але для того, щоб жити.
 
                                                      Сократ

                                                                  Дитяче харчування

                          РЕЖИМ І РАЦІОН ХАРЧУВАННЯ В ДИТЯЧОМУ САДКУ

Меню дитини в дитячому садку збалансоване і різноманітне. Тому  прийняті загальні норми харчування в дитячому садку,які обов`язково  дотримуються. Раціон залежить від вікової групи дитини.                                                

 Читати повну версію