Причини захворюваності та засоби загартування
дитячого організму
Профілактика захворювань дітей
Здорова дитина має нормальну масу тіла і відповідно віку зростання, бархатисту шкіру ніжно-рожевого відтінку, правильну поставу, пружні м’язи. Всі внутрішні органи у неї функціонують нормально, тому у малюка хороший апетит, спокійна поведінка, нормальний сон. У здорової дитини своєчасно розвиваються рухи, мова та інші вміння та навички.Спостережні батьки ще до розвитку самої хвороби можуть помітити деякі ознаки насувається захворювання. У малюків сигналом будь-якого нездужання насамперед служать відхилення в поведінці. Знижується апетит, з’являється сонливість, незвично млявий або збуджений стан, дитинапочинає вередувати. Пізніше піднімається температура тіла, відзначаються болі, блювота, тобто починається захворювання. Лікувати малюків складне – таблетки, порошки і мікстури вони п’ють неохоче, а уколів, як правило, бояться. Краще не доводити справи до цього і звернути серйозну увагу на профілактику дитячих хвороб. Адже недарма кажуть, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Існує ряд дитячих хвороб, попередити які можна за допомогою широкодоступних профілактичних заходів.
Першою і важливою профілактичною мірою є чітке систематичне дотримання режиму дня, виконання основних гігієнічних процедур, забезпечення умов для своєчасного розвитку та правильного виховання дитини.
З метою профілактики захворювань дуже важливо ретельно мити дитячий посуд, стежити за чистотою рук дитини, її іграшок. Якщо малюк смокче пустушку – її треба часто кип’ятити.Причиною захворювання може стати і поганий догляд за дитиною, наприклад перегрівання внаслідок тривалого перебування малюка під прямими променями сонця, надмірного укутування.Охолодження або перегрівання дитини, недостатнє провітрювання приміщення, де вона знаходиться, відсутність прогулянок, монотонне спілкування з дорослими, позбавлене радісних емоцій, – все це знижує тонус організму малюка, знижується його опірність до хвороб.
Неправильне харчування дитини, недотримання правил приготування та зберігання дитячої їжі можуть викликати ряд гострих шлунково-кишкових захворювань при яких на перше місце виступають ознаки порушення травлення – рідке випорожнення або, навпаки, його затримка, блювота, зниженняапетиту та ін.Не допускайте переїдання, не включайте в дитячий раціон надмірно жирну або гостру їжу. В результаті перегодовування у дитини може розвинутися ожиріння. Такі діти бліді, малорухливі, часто і важко хворіють.Якісно неповноцінне харчування, навпаки, призводить до дефіциту маси тіла дитини в результаті недоїдання. Цьому стану можуть сприяти поганий догляд та відсутність правильного режиму дня.Для попередження харчових отруєнь годувати дитину необхідно тільки доброякісною їжею. Правильно зберігайте продукти і готову їжу для дитини, особливо в теплу пору року, молочні продукти використовуйте тільки після їх гарячою кулінарної обробки.Профілактика гострих і хронічних розладів харчування дітей полягає в правильній організації годовування та харчування.Нерідко матері пропускають час годування малюка, замінюючи нормальне дитяче харчування сухоїдінням, або годуванням з загального столу, особливо в суботні та недільні дні, підпорядковуючи режим дитини своєму відпочинку на річці, в лісі, в гостях і т. д., залишаючись при цьому впевненими, що дитина нагодована і не голодна.Цього не можна допускати.Недоїдання, одноманітне харчування молочними продуктами є досить частою причиною запорів у дітей. Щоб попередити їх, треба суворо виконувати режим дня, висаджувати дитину на горщик в певні години, систематично привчати малюка звільняти кишечник щодня в один і той же час.
Профілактика паразитарних хвороб. Що таке глистні (паразитарні) захворювання? Це паразитичне існування глистів в різних органах тіла дитини – в кишечнику, печінці, жовчному міхурі. Зараження яйцями глистів відбувається через забруднені предмети, овочі, ягоди, воду, землю або пісок, брудні руки, домашніх тварин. У профілактиці цих захворювань велике значення має ретельне миття сирих овочів і фруктів, які подаються до столу дитини. М’ясо в дитячу їжу слід вводити тільки в добре провареному вигляді. Дуже важливо ретельно мити руки дитині, обов’язково з милом, після прогулянки, туалету, перед їжею. Не забувайте регулярно коротко стригти нігті, підмивати малюка на ніч. При наявності сверблячки шкіри навколо заднього проходу надягайте малюкові перед сном трусики з щільним обляганням ніг. Таким чином, в основі профілактики глистових захворювань лежить особиста гігієна дитини і оточуючих її дорослих.
Профілактика шкірних захворювань. При поганому догляді за дитиною можуть виникнути різні гнійничкові захворювання шкіри. Найчастіше вони розташовуються на ділянках шкіри, що забруднюються потом, сечею, калом, пилом, залишками їжі. Шкірні пошкодження супроводжуються неприємними для дитини відчуттями, можуть викликати почуття болю, дискомфорту.Профілактичні заходи повинні бути спрямовані на попередження перегрівання дитини, надмірної пітливості. Слід тримати шкіру і шкірні складки малюка чистими, сухими. Стережіться поранити шкірудитини, в подряпину легко може проникнути інфекція. У результаті з’являться гнійнички, фурункули.
Профілактика гострих кишкових захворювань. Батьки повинні добре знати, що попередження гострих кишкових захворювань у дитини багато в чому залежить від якості виконання санітарно-гігієнічних правил.Перш за все необхідно утримувати в чистоті дитячий куточок, посуд та іграшки дитини.Прибирання туалету і обробку дитячого горщика треба проводити обов’язково з застосуванням дезинфікуючих розчинів.Суворо виконуйте умови зберігання та термін використання харчових продуктів, особливо тих, що швидко псуються, а також правила кулінарної обробки продуктів і приготування дитячих страв.Їжа для дитини повинна готуватися тільки з високоякісних свіжих продуктів. У сирому вигляді дітям можна давати лише ягоди, фрукти і деякі овочі. Перед вживанням їх слід ретельно промити спочатку під струменем холодної води, а потім кип’яченою воодою. Молоко перед кожним прийомом їжі обов’язково треба кип’ятити, а сир краще використовувати у вигляді запіканок, тобто після термічної кулінарної обробки.Дитині не рекомендується давати вироби з субпродуктів у вигляді холодцю, квасу, а також кондитерські вироби з кремом. Будьте дуже обережні з готовими стравами, придбаними в «Кулінарії», магазинах. Їх треба обов’язково піддавати повторній тепловій обробці. Ні в якому разі не можна використовувати для дитячого харчування їжу, що залишилася від вчорашнього дня.Для профілактики кишкових інфекцій необхідно чітко дотримуватися правил особистої гігієни батьків ідитини. Дуже важливо стежити за випорожненнями дитини. У нормі випорожнення малюка мають колір від жовтого до світло-коричневого, певну консистенцію, позбавлені домішок (слиз, зелень, не-проварені шматочки їжі, прожилки крові). Поява v дитини рідкого, пінливого випорожнення зі слизом, зеленню і т. п. свідчить про явне неблагополуччя в роботі кишечника. У таких випадках малюка треба залишити вдома, не водити в дошкільний заклад і викликати до нього дитячого лікаря.
Профілактика анемії (недокрів’я). Анемії особливо часто спостерігаються у дітей в 2-ій половині 1-го року і на 2-му році життя. Щоб попередити це захворювання, необхідно забезпечити малюка різноманітним повноцінним харчуванням з включенням молочних продуктів, овочів, фруктів, а також продуктів, що є джерелом заліза (печінка, гречана крупа, м’ясо, жовтки та ін.) Вдома для малюка повинні бути створені такі умови, щоб він якомога рідше хворів. Велике значення мають гігієнічний догляд, правильний режим дня, тривалі прогулянки на свіжому повітрі. Профілактика захворювань нирок і сечовивідільних шляхів. Для попередження захворювань нирок і сечовивідних шляхів (нефрит, інфекції сечових шляхів) слід перш за все оберігати дитину від інфекційних захворювань. Допомагає цьому раціональне харчування, загартовування і правильний режим дня дитини. Необхідно стежити за чистотою тіла дитини, здійснювати систематичний догляд за шкірою, підмивати її у міру потреби не менше разу на день, регулярно проводити загальні гігієнічні ванни.
Профілактика туберкульозу. У нашій країні розроблена чітка система заходів, що попереджають це небезпечне захворювання. Ще в пологових будинках проводиться обов’язкова протитуберкульозна вакцинація всіх новонароджених при відсутності протипоказань з боку здоров’я малюка.Профілактиці захворюваності на туберкульоз сприяє постійне поліпшення побутових умов населення та підвищення його культурних і санітарно-гігієнічних знань.У сім’ї, де є хворий на туберкульоз, необхідно захищати дітей від можливих контактів з ним. Для дитини повинна бути виділена окрема кімната, ліжко, посуд, рушник.
Профілактика карієсу молочних зубів. У число профілактичних заходів цього поширеного захворювання дітей раннього віку входять правильний режим дня, перебування на відкритомуповітрі, раціональне збалансоване харчування з включенням молочно-рослинної їжі, багатої солями кальцію, фосфору. Діти повинні полоскати рот після кожного прийому їжі і чистити зуби перед сном і вранці. Не можна їсти дуже гарячу або холодну їжу, а також багато солодощів. Не менш 1 разу на рік слід показувати малюка лікарю-стоматологу.
Профілактика інфекційних захворювань. Вірними засобами профілактики всіх інфекційних захворювань (скарлатина, кір, краснуха, вітряна віспа, дифтерія, коклюш, епідемічний паротит,поліомієліт тощо) є ізоляція хворої дитини і попередження прямих контактів здорових дітей з хворию. Крім того, цілий ряд інфекційних хвороб можна попередити за допомогою планової активної імунізації. Наприклад, проти коклюшу, дифтерії і правця, починаючи вже з 3-місячного віку дитини, проводяться комбіновані щеплення з подальшим повторенням (ревакцинація). Проти корі проводиться одноразове щепленння.В даний час також здійснюється активна імунізація всіх дітей проти поліомієліту.Всі ці заходи сприяють значному зменшенню захворюваності дитячими інфекціями і більш легкій формі її протікання.
Профілактика хвороб органів дихання. Одними з найбільш часто поширених захворювань дітей раннього віку є гострі респіраторні інфекції, бронхіт, пневмонія.Попередження хвороб органів дихання необхідно вести по декількох напрямках. Необхідно проводити систематичне загартовування дитячого організму з раннього віку. Для зміцнення здоров’я використовують тривалі прогулянки протягом усього року. Добрий загартовуючий ефект дає регулярне застосування водних процедур.
Крім загартовування, велике значення має правильне харчування дітей, достатня кількість вітамінів в раціоні. Опірність дитячого організму підвищується при хорошому гігієнічному догляді за малюком. Для профілактики гострих респіраторних інфекцій велике значення має огородження дитини від контактів з хворим, своєчасна ізоляція хворого.
Профілактика бронхіальної астми та астматичного бронхіту. Профілактика цих алергічнихзахворювань полягає насамперед у попередженні гострих і хронічних захворювань верхніх дихальних шляхів.
Найважливішими засобами профілактики є також загартовування та дихальна гімнастика.
Слід виключити з харчового раціону малюка ті продукти, на які є чітко виражена алергічна реакція організму. Це найчастіше відноситься до таких продуктів, як яйця, риба, цитрусові, суниця, шоколад, мед.
Профілактика ексудативного діатезу. При первинному включенні в харчування дитини яєць, апельсинового і мандаринового соків, суниці, курячого або рибного бульйону дуже важливо дотримуватися обережності, починаючи з невеликих кількостей, для виявлення індивідуальної чутливості до них вашої дитини.
У деяких дітей відзначається підвищена чутливість до антибіотиків, чужорідної сироватки, вовни тварин, квіткового пилку і навіть до домашнього пилу. З віком така негативна реакція організму у багатьох дітей зникає або послаблюється. У таких випадках надалі заборона для дитини на зазначені алергени може бути знята.
Дуже важливо відрегулювати харчування дитини, схильної до ексудативного діатезу. Перш за все слід уникати перегодовування. Дуже корисні овочеві страви, що містять достатню кількість вітамінів. Велике значення мають достатнє перебування дитини на свіжому повітрі, ретельний догляд за шкірою, попередження попрілостей, пітливості. Як завжди рекомендуються загартовуючі заходи.
Профілактика рахіту. В даний час чітко розроблений комплекс профілактичних заходів з попередження рахіту. Велика роль належить правильному режиму дня, дотримання гігієнічних умов утримання малюка, правильному харчуванню, багатому вітамінами, фруктово-ягідними соками, овочами, проведення прогулянок на відкритому повітрі протягом усього року.Лікарем в разі необхідності може бути призначена специфічна профілактика, призначений вітамін D2 з метою попередження деформації кісток. Дитині не можна носити тугий одяг. Дуже важливо стежити за правильним положенням дитини в ліжку, за столом.
Профілактика грипу. При здійсненні профілактичних заходів проти грипу слід враховувати особливості вірусу цієї хвороби – він нестійкий і швидко гине на світлі і при висиханні. Тому приміщення, де перебуває дитина, слід ретельно провітрювати, проводити в ньому вологе прибирання. Якщо хтось із членів сім’ї захворів, необхідно якмога раніше ізолювати його, в першу чергу від дитини.
Профілактика ожиріння. В даний час ожиріння у дітей зустрічається не так уже й рідко. Симптомицього захворювання: надмірна маса тіла, підвищений апетит, поява рожевих смуг на шкірі. Для попередження ожиріння слід заборонити переїдання, прийом їжі у час, не передбачений режимом. Необхідно забезпечити оптимальний руховий режим дитині, боротися з гіподинамією.