Музика в життi дiтей

Як пояснити дитині необхідність занять музикою?

Похожее изображение

Використовуйте музичний матеріал в процесі заучування віршів. Спосіб запам`ятовування віршованих текстів на фоні спеціально дібраного музичного супроводу мобілізує увагу дитини, допомагає швидше запам`ятати, а пам`ять отримує додаткове тренування.
Корисно за допомогою музичного фону створити в уяві дітей образи природи або об`єктів предметного світу. Наприклад, голоси птахів, журчання водички, шелест листя.
Доцільно супроводжувати процес образотворчої діяльності дітей музичними фрагментами, які стануть відправною точкою для фантазії, для пробудження переживань і думки пожвавлять візуальні образи.
Під час проведення ранкової зарядки або інших фізичних вправ музика буде гарним помічником для розвитку рухової активності, почуття ритму та розвитку слуху дитини.
Частіше слухайте з дітьми твори всесвітньої класичної музики.
Виховуйте любов та повагу до рідної країни на кращих зразках української народної пісенної творчості.
Не навантажуйте слух дитини довготривалим прослуховуванням диско –, поп –, рок – , техномузики.
Частіше залучайте дітей до гри на дитячих музичних інструментах та іграшках з метою розвитку почуття ритму, музичного слуху та дрібної моторики рук.
Співайте разом з дітьми пісеньки, поспівки, потішки, колискові.
Намагайтесь добирати музичний матеріал, доступний для сприйняття дитини.

Картинки по запросу діти і музика

Діти і музика

Про те, що корисне для дітей, замислюються всі батьки. Хто ж не хоче, щоб дитина розвивалася якомога гармонійніше? Але що ми робимо для цього? Купуємо книжки, розвиваючі ігри … Дуже добре! Але, на жаль, більшість наших ініціатив, спрямованих на гармонійний розвиток дитини, мають прямо протилежний ефект: за допомогою різних інтелектуальних методик ми розвиваємо у малюка ліву півкулю мозку. А це суперечить природному розвитку дитини до 7-9 років: у нормі права півкуля головного мозку дитини має функціонувати більш активно, ніж ліва. Серед багатьох факторів, які благотворно впливають на розвиток дитини, – музика. Про неї ми й поговоримо.

Музика приваблює дітей своїм спонуканням до руху, який корисний для росту і розвитку дитини. Вона надає сильний фізичний вплив на дитину – нервова система і м’язова здатні засвоювати ритм, на приємну музику реагує серцево-судинна система. Під час уповільнення ритму музики можна поглибити дихання, заспокоїти мозок. За допомогою музики можна підвищити увагу і зосередженість, що корисно для дитини, особливо із розсіяною увагою.

Музика – це своєрідна мова, яка впливає на інтелект, розвиває абстрактне мислення, пам’ять і уяву.

Музика допомагає дитині самовиразитися, вчить її переживати. Сприятлива для дитини, вона повністю задовольняє прагнення до руху, до розвитку мови і мовлення, школярам допомагає краще вивчати іноземну мову, спонукає до спілкування, зачіпає розумову діяльність.

Музика вважається гарним засобом для лікування заїкання у дитини, і не даремно, адже співати дітям набагато легше, ніж говорити.

Педагоги та дитячі психологи вважають: для гармонійного розвитку дитини необхідні методики, спрямовані на розвиток не лише лівої, а й правої півкулі! І кращого заняття, ніж музика, вигадати складно.

Поговоримо мовою фактів:

Слово вченим Каліфорнійського університету: в 90-х роках минулого століття вони відкрили так званий Моцарт-ефект. Вчені з’ясували, що у дитини, яка щоденно слухає музику Моцарта протягом 10 хвилин, значно покращуються математичні здібності, підвищується увага, розвивається пам’ять.

Вчені Гарварда більше року спостерігали за розвитком 30 дітей, які систематично займалися музикою. І з’ясували, що у дітей, які грали на музичних інструментах протягом 15 місяців понад 2,5 години на тиждень, обсяг мозолистого тіла головного мозку збільшився на 25%. Мозок дітей, які не приділяли уваги музичним заняттям, за цей час жодних змін не зазнав.

Мозолисте тіло координує роботу обох півкуль нашого мозку. Воно відповідає за швидкість обміну інформацією між ними. Вчені впевнені, що гра на музичних інструментах приносить радість дитині та стимулює розвиток.

Вчені Британії, порівнявши результати дев’яти окремих досліджень, дійшли висновку, що музика допомагає розвиватися недоношеним дітям. Вони стають спокійнішими, значно знижуються больові відчуття (частий післяпологовий синдром у недоношених дітей). Діти, які регулярно слухали музику, швидше набирали вагу, завдяки чому скорочувалася тривалість їх перебування в стаціонарі.

Вчені з Університету Мерілендавважають, що прослуховування музики корисне для всіх людей без винятку, незалежно від віку. На їхню думку, музика дуже благотворно впливає на здоров’я серця та судин людини.

Важливо, щоу всіх дослідженнях йшлося не про рок-музику, а переважно про класику (в більшості – про музику Моцарта).

Картинки по запросу діти і музика

Вплив музики на інтелект дитини

Твісти, рок-н-роли й інша так звана поп-музика може несприятливо відобразитися на дитині, сприяючи підвищенню збудливості, порушенню сну. Маленьким дітям вона протипоказана!

Навіть спокійну, мелодійну музику діти раннього віку повинні слухати недовго – 10-20 хвилин. Ранком це можуть бути пісні й танці живі, енергійні. Увечері ж – мелодії плавні, співучі, що допомагають дитині заспокоїтися, заснути.

Якою б не була музика, що звучить у кімнаті, де є маленька дитина, легкою або серйозною, вона повинна бути мелодійною, неголосною.

Якщо ви хочете розвинути інтелект вашої дитини, то почати займатися музикою треба вже з чотирирічного віку.

Систематичні заняття музикою поліпшують пам’ять і стимулюють розумовий розвиток дітей, стверджують у недавно опублікованому дослідженні в журналі «Brain» канадські вчені. Автори роботи заявляють також, що їм вдалося отримати перші докази існування зв’язку між заняттями музикою та вмінням концентрувати увагу.

Через рік після початку занять діти показували більш високі результати в тестах на визначення рівня пам’яті, пов’язаних з такими показниками загального інтелектуального розвитку, як письменність, математичне мислення та рівень IQ. Дані тестів підтверджуються також результатами сканування мозку.

Ці висновки, як зазначають автори дослідження — вчені з Університету Макмастера (Гамільтон) і Університету Торонто — потішать батьків і вчителів, які вважають, що заняття музикою повинні стати частиною дошкільної освітньої програми та програми для молодших школярів, пише gzt.ru з посиланням на The Daily Telegraph.

Картинки по запросу діти і музика

Яка музика корисна для дітей?

Обираючи музику, необхідно враховувати настрій і темперамент дитини. Занадто спокійним дітям корисно слухати маршеві мелодії, музику в ритмі «алегро» і «алегро модерато». Якщо дитина збуджена і неспокійна, то найбільш вдалим варіантом стануть класичні сонати, інструментальні концерти. Спеціалісти в даному випадку радять твори Шуберта, Вівальді, Гайдна, Моцарта та Чайковського.

Важливо пам’ятати, що рок-музика з вираженим пульсуючим ритмом, не принесе користі, а може навіть нашкодити. Дітям неможна слухати музику через навушники, їхні вуха пристосовані для розсіяного звуку, а спрямований може нанести акустичну травму.

Як пояснити дитині необхідність занять музикою?

Знаєте ви, що ще перебуваючи в утробі матері, дитина може слухати музику. А по досягненню 18 тижнів, слух стає досконалим. Малюк семи місяців, перебуваючи в маминому животику, може стати справжнім меломаном! Справді, майбутні малюки дуже люблять класичну музику, давно помічено, що твори Вівальді здатні заспокоїти дитину, Бах і Брамс збуджують і тонізують. Якщо малюк почує звуки важкої музики, це викличе у нього дискомфорт, і він починає вести себе неспокійно. Класична музика благотворно впливає на розвиток плоду і самопочуття мами. У житті багатьох батьків виникають питання, чи є сенс навчати дитину музиці і головне, як пояснити дитині необхідність занять музикою? Спробуємо розібратися в цих хвилюючих питаннях. Перше що повинні знати батьки, це те що – музичний слух є у всіх дітей. Однак в одних цей слух виражений більш яскраво, в інших навпаки, це потрібно знати всім, хто в більшості думає, що музичного слуху у нього ніколи не було і не буде. Всупереч розхожій думці, музичним слухом мають все, практично кожен з нас. Що б дитина “привчався” до музики, необхідно займатися з ним з раннього дитинства, прищеплювати інтерес до музики. Окрім музичних ігор з дитиною, відвідуйте концерти класичної музики. Основне навчання в музичній школі – навчання класичній музиці. Підійдіть разом до оркестровій ямі, покажіть йому інструменти, розкажіть дитині про них, поясніть, як вони називаються. Багато фахівців вважають, що прослуховування класичних творів, позитивно позначаються на діяльності нервової, травної, серцево-судинної систем. Ця музика має розслаблюючим ефектом, а може і стимулювати розумову активність і фізичну діяльність. І чим раніше почнеться прилучення до класики музичних творів, тим більше в нього можливостей полюбити її. У житті дитини існує два періоди, коли він починає проявляти інтерес до музики та гри на музичних інструментах. Це період між 8 і 9 роками і вік повноліття. Як правило, в дитинстві цей період сильний, але не тривалий. У цьому віці можна перевірити можливості дитину грати на музичних інструментах. Якщо ви вирішили віддати дитину в музичну школу, добре за деякий час до надходження найняти йому досвідченого викладача, що б дитина успішно і без проблем здав всі музичні тести при вступі до школи. Спеціально створена комісія в музичних школах, прослуховує дітей і відбирає для навчання більш музично розвинених. Часто батьки стикаються з проблемою, що через два три роки навчання дитина більше не хоче займатися, втрачається інтерес до занять музикою, а з цим стикаються практично всі. Необхідно розібратися, чому дитина втратив інтерес до занять музикою. Можливо, дитина перевантажений заняттями, може бути у нього не складаються довірчі відносини з викладачем? Найбанальніші та поширені причини – лінь і перші складнощі. Якщо дитині не пояснювати не зрозумілих йому речей у музиці, не допомагати в освоєнні музики, і дати зрозуміти що він у будь-який момент може кинути навчання – він неодмінно так і вчинить. Але якщо він буде усвідомлювати, що заняття музикою не менш важливі, ніж навчання в школі, він обов’язково закінчить музичну школу і ви ніколи про це не пошкодуєте. Однак необхідно також знати, що гра не на всіх музичних інструментах з раннього дитинства, рекомендується фахівцями. Спробуємо розібратися у спектрі можливостей музичних інструментів. Фортепіано. Це класичне музичне виховання, може залучити багато дітей. Однак пам’ятайте, що навчання гри на піаніно вимагає неймовірного терпіння, успіх досягається наполегливою і довгим працею. Зате коли дитина освоїть гру на піаніно, він отримає одне головна перевага – зможе вільно вибирати музичні стилі. Ще один вагомий плюс на користь піаніно, це те, що навчання на цьому інструменті не представляє значних труднощів. Про флейті. Для новачків флейта ідеальне початок. Оволодівання флейтою відбувається по нескладній техніці, тому швидко навчившись грати мелодії на флейті, дитина може швидко досягає успіху. Вартість флейти не висока, а її звучання не доставить вам проблем займатися музикою вдома. Гра на ударних інструментах. Активні і неспокійні діти з задоволенням грають на ударних, що дозволяє їм “випустити пар”, а тихі та спокійні захоплюються грою до самозабуття. Освоївши основи, дитина швидко починає самостійно грати різні популярні поп і рок-твори, особливо актуально це для підлітків. Крім того гра на ударних відмінно розвиває ритм. Духові інструменти, такі як саксофон, труба, тромбон і кларнет, вимагають гарної моторики губ і сильною роботи легенів. На таких інструментах рекомендується грати з з 9-11 років. Струнні інструменти. Звучання скрипки і віолончелі заворожує багатьох дітей. Але для освоєння такого інструменту, необхідний цілий ряд необхідних якостей, крім нескінченного терпіння. Якщо у вашої дитини хороший слух і спритні руки, спробуйте запропонувати йому гру на струнних, але будьте готові, що навчання гри на такому інструменті довгий процес, вам і вашій дитині доведеться запастися терпінням, щоб домогтися перших результатів. І самий популярний інструмент, після піаніно-це гітара. Найпростіші акорди звучать красиво і зрозуміло. Уміння грати на гітарі забезпечить вашій дитині велику увагу з боку однолітків. Займаючись музикою, дитина привчає себе до щоденного праці, в ньому виховується сила волі, посидючість і терпіння. Музика навчить дитину чути і слухати, бачити і дивитися, краще відчувати. Заняття музикою збагатять його внутрішній світ, буде емоційно насичувати його, а отже зробить його більш цілеспрямованим і всебічно розвиненим. Музика вчить просторовому поданням, образному мисленню і щоденного копіткій праці.

Картинки по запросу діти і музика