22.04.2015р.
Яке печиво найкорисніше для маленьких рівнян?
Багато мам вважають, що найшкідливіше печиво для їх дітвори – жирне пісочне, а найкорисніше – крекери. Фахівці із цього приводу мають зовсім іншу думку. На їх погляд, в рейтингу корисності печива саме крекер знаходиться на останньому місці.
Печиво дозволяється давати дітям з 6 місяців, але деякі педіатри рекомендують починати балувати малюків випічкою тільки з 1 року. Природно, перший час треба годувати улюблених чад спеціальними дитячими печенюшками без цукру, жиру, солі і перед покупкою дуже уважно читати їх склад, адже навіть під назвою «Дитяче» може ховатися досить алергенний продукт. Зовсім інша справа, коли малюк підростає, набирається сил і досягає шкільного віку. Тоді йому можна їсти і солодкі колобки, і соломку з маком, і пісочні печенюшки з горішками. Ось тільки на деякі ласощі краще не налягати або відмовитися від них зовсім, інакше є шанс підірвати здоров`я або вирости не вгору, а вшир.
1-е місце: галети, «Шкільне», «Марія»
Якщо скласти рейтинг корисності печива, на першому місці опиняться сухі галети. Вони робляться тільки з води і муки, тому є дієтичними, неалергенними і низькокалорійними (340 ккал на 100 г). Однак у будь-якому випадку вироби з ароматизаторами купувати не варто, а ось соду або солі в складі лякатися не варто – під час випічки ці розпушувачі перетворяться і стають безпечними, до того ж завдяки ним печиво добре відкушується.
2-е місце: соломка
Ароматна і смачна соломка теж відноситься до сухого печива. Але на друге місце рейтингу вона потрапила через присутність пристойної кількості цукру і однієї технологічної особливості. Річ у тому, що для отримання коричневої глянсової поверхні соломку дуже сильно прожарюють і у середині готовки обприскують лугом, без якого виріб був би блідим і непоказним.
3-е місце: вівсяне
Ще один представник корисного для дітвори печива – вівсяне (450 ккал). Жиру в ньому небагато (на 100 г борошна – 5 г) і, що головне, крім пшеничного борошна, використане вівсяне грубого помелу (у співвідношенні 3/1). Саме воно забезпечує кондитерський виріб клітковиною, вітамінами і мінералами. Втім, не кожне вівсяне печиво, лежачи на наших прилавках, можна назвати корисним. Коли вибиратимеш ласощі для своєї дитини, зверни увагу на колір. Якщо печенюшки красиві, глянсові і яскраво-коричневі, значить, вони ненатуральні. А ось коли в тесті присутня велика кількість вівсянки, виріб виходить блідуватим.
4-е місце: «Ювілейне», «Вершкове»
Пісочне печиво з виразно видним малюнком на поверхні («Ювілейне», «Вершкове», «Весняне») фахівці називають цукровим. У нім значно більше жиру, ніж у вівсяному (20 г на 100 г муки), і робиться воно з дуже пластичного тіста. Хороше цукрове повинне бути жовтуватого кольору, крихке, пористе і здатне до швидкого набухання.
5-е місце: пісочне
На жаль, діти рідко люблять сухе печиво і з більшою радістю уплітають пісочну випічку – калорійну (до 500 ккал), з великою кількістю цукру і жирів (30 г на 100 г муки). Природно, краще, якщо ти готуватимеш її сама на основі вершкового масла, тому що все магазинне печиво роблять з маргарину. Втім, треба лише обмежити споживання жирного продукту і вибирати для дитини якісний товар. На відміну від цукрових пісочні вироби не так добре тримають форму, але все-таки. І звертай увагу на склад солодощів, адже чим коротший і простіший список інгредієнтів, тим більш безпечною для твоєї дитини буде випічка.
6-е місце: крекери
Крекери зайняли в рейтингу останнє місце завдяки своєму складу. Тому що робляться вони за технологією сухого печива – розкочуються якнайтоншим шаром, збираються в багатоярусний «торт» і розрізають на круги, ромби і квадрати. Але на відміну від корисних галет кожний з 40 шарів змащується маргарином і присмачується харчовими добавками (ароматизатор сиру, шинки). Природно, виріб виходить неймовірно жирним і його калорійність стає на рівні пісочного – 480-500 ккал. Крім того, крекери рясно посипають сіллю, яка порушує у дитини водний обмін і викликає спрагу.
Не дитяче печиво
Печиво з начинками дуже смачне і ефектне. Але давати його дітям не слід. Зі всіх добавок у виробничій випічці найбезпечнішою вважається лише горіхова. А ось решта начинок і прикрас може нашкодити здоров`ю твого малюка.
Шоколадна глазур.
Натуральним шоколадом, зробленим з корисного какао-масла, печиво не заливають. І справа тут не в жадібності виробників, а в технологічній необхідності. Виявляється, жири з какао-продуктів і з печива при взаємодії викликають неприємний запах і смак гіркоти. Тому глазур роблять навіть не з пальмових замінників какао-масла, а з лауринової кислоти. Вона ж використовується для виготовлення в`язнучих на зубах солодких плиток.
20.02.2015р.
Меню для розуму: чим годувати маленького розумника?
Малюк росте і розвивається дуже швидко, особливо в перші три роки
свого життя. А для цього його організму потрібний правильний будівельний матеріал – корисна їжа.
Чим годувати малюка, щоб він ріс не лише великим,але і розумним?
Найінтенсивніше зростання, як ми вже сказали,доводиться на перші три роки життя дитини.
За цей час вона витягується майже в два рази, а коло її голови збільшується приблизно на 15 см.
Для порівняння:впродовж наступних 20 років голова “виросте” всього на 5см.
Тому важливо, щоб в раціоні малюка були присутніми наступні продукти:
1. Бобові, соя, м’ясо, молочні продукти – все, де багато вітамінів групи В.
Їх нестача може бути причиною надмірної збудливості,швидкої стомлювано-сті, неуважності, поганого сприйняття всього нового.
2. Морська риба (лосось, тунець, сардини і жирна оселедець-івасі), морепродукти -в них не лише вітаміни групи В, але і поліненасичені жирні кислоти і кислоти групи Омега – 3.
Останні, до речі, відповідають за розумові здібності,дрібну моторику і мотор-но-зорову координацію.
3. Твердий сир, кефір, сир, зелень, селера, буряк, мигдаль- чемпіони за вмістом кальцію, украй необхідного для малюка.
Нестача кальцію багата поганим сном, дратівливістю і плаксивістю дитини.
4. Маслинова олія, фініки, гречка, а ще цвітна капуста,вишня, абрикоси, смо-родина, агрус (можна навіть заморожені) – йодовмісні продукти.
5. Ягоди (вишня, черешня, малина, суниця, слива), фрукти(кавун, банани),
овочі (гарбуз, білокачанна капуста,морква, картопля), зернові і злакові, – потужні джерела глюкози. Ще її багато в меді.
6. Антиоксиданти: капуста, буряк, шпинат, помідори,баклажани, гарбуз,
морква, болгарський перець,кукурудза. Вони виводять з організму токсини – відходи життєдіяльності клітин.
Не забувайте: користь здоров’я принесуть тільки сезонні (!) овочі і фрукти.
7. Горіхи. Найкорисніші і доступніші – волоські, але не менш корисні і лісові (фундук).На день дитині хватає
1-2ядра.
Поради щодо харчування дитини вдома у вихідні дні
– Пам’ятайте. що діти мають їсти чотири-п’ять разів на день із перервою в 3-4 години.
– Не давайте дитині між прийомами їжі солодощі.
– Складайте дитячий раціон так, щоб він містив у достатній кількості білки,жири,вуглеводи,мікро- та макроелементи, а також вітаміни.
– Давайте дитині пити чисту воду. Соки або чаї не замінять її в раціоні дитини, на скільки корисними вони не були б.
– Урізноманітнюйте харчування дитини, адже його одноманітність призводить до зменшення кількості шлункового соку. Як наслідок знижується апетит та порушується засвоєння їжі.
– Навчайте дитину раннього віку їсти самостійно.
– Діліть дитині молодшого дошкільного віку котлету та рибу на кусочки, але після того, як вона побачить готову страву.
– Навчіть дитину їсти м’ясо та рибу разом із гарніром.
– Завжди орієнтуйтеся на апетит дитини. Ніколи не годуйте дитину насильно. Пам’ятайте, що зниження апетиту може свідчити про захворювання дитини.
– Підтримуйте у дитини перед та під час їжі гарний настрій. Це важливий чинник для формування хорошого апетиту.
КОРИСНІ ПОРАДИ:
як визначити яких вітамінів потребує організм?
Часто однією з причин виникнення захворювання є нестача вітамінів. Про те, чого потребує організм, виявляючи симптоми розглянемо детальніше.
Симптом: швидка стомлюваність.
Не вистачає вітамінів В3, Е, марганцю, калію.
Включити в меню: горіхи, зелень, буряк, зелений горошок, цитрусові, банани і насіння соняшника.
Симптом: безсоння, дратівливість.
Не вистачає вітамінів групи В, калію і кальцію.
Включити в меню: салат, цитрусові і банани, боби, родзинки, яловичу печінку і нирки, свіжу рибу, неочищений рис та інші злаки.
Симптом: часті кровотечі з носа, запаморочення.
Не вистачає вітамінів С, К і Р.
Включити в меню: помідори, капусту, зелений перець, смородину і цитрусові, цукати з кірочок цитрусових (в них багато вітаміну Р), натуральні йогурти, риб’ячий жир в капсулах або Омега-3.
Симптом: псуються зуби.
Бракує вітаміну D.
Включити в меню: все той же риб’ячий жир, печінка, вершкове масло та інші молочні продукти, жовтки, а також рибу, сири, сою, арахіс, волоські горіхи, насіння соняшнику.
Симптом: часті простудні та респіраторні захворювання.
Не вистачає вітамінів А і В5.
Включити в меню: моркву, гарбуз і інші жовто-оранжеві овочі, чорну смородину, яєчний жовток, листовий салат, рибу, сметану, вершкове масло, боби і диню.
Ми живемо не для того, щоб їсти,
Але для того, щоб жити.
Сократ
Дитяче харчування
РЕЖИМ І РАЦІОН ХАРЧУВАННЯ В ДИТЯЧОМУ САДКУ
Меню дитини в дитячому садку – збалансоване і різноманітне. Тому прийняті загальні норми харчування в дитячому садку,які обов`язково дотримуються. Раціон залежить від вікової групи дитини.